Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura rasturnata cu caise

Se pare ca in ultima vreme am facut o pasiune pentru prajitura rasturnata 😀 Cu mere, cu visine, acum cu caise… nu conteaza, rasturnata sa fie! :)))

Se prepara usor, fructele pot fi la alegere si e atat de buna ca se termina pana la ultima firimitura 😉

Prajitura cu caise

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • un varf cutit praf de copt
  • Pentru umplutura:
  • 500 g caise fara samburi
  • 100 g zahar (sau dupa gust, in functie de cat de dulci sunt caisele)
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri amidon
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu caise:

Vom prepara mai intai umplutura de caise pentru prajitura.

Caramelizam zaharul intr-o tigaie. Peste caramel turnam cu atentie smantana pentru frisca si amestecand continuu, la foc mic, fierbem pana se topeste caramelul si incepe sa se ingroase. Punem caisele in sosul caramel. Amestecand din cand in cand fierbem caisele in caramel pana acestea se inmoaie usor. Sosul se va subtia de la zeama lasata de caise.

Scoatem caisele din sos si le punem in strat uniform in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt.

In sosul ramas in tigaie dizolvam amidonul, apoi turnam in tava peste caise. Lasam sa se raceasca, pana preparam compozitia pentru blat.

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia pentru blat o punem in strat uniform in tava peste caisele caramelizate.

Dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor (faceti testul cu scobitoarea)

Prajitura se rastoarna pe un platou, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Pentru decor se bate smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura rasturnata cu caise 😉

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]

Paleuri cu crema de lamaie

Paleuri cu crema de lamaie

Mod de preparare Paleuri cu crema de lamaie: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa […]

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu prune si nectarine: Caramel: Intr-o craticioara caramelizam zaharul la foc mic, avand grija sa nu se arda. Adaugam untul si omogenizam. Dam deoprate si lasam sa se racoreasca. Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la […]

Prajitura cu piersici si mascarpone

Prajitura cu piersici si mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu piersici si mascarpone: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu fulgii […]